www.noton.com.pl

Aparaty wyparne opadowe

  • powierzchnia wymiany ciepła: 2000-5000 m2
  • długość rurek grzejnych: 8-12 mb
  • rurki grzejne: 35x1,5 i 35x2,0
  • stal zwykła, nierdzewna lub ferrytyczna
  • koronkowy rozdzielacz soku
  • możliwość posadowienia na konstrukcji wsporczej lub bezpośrednio na fundamencie
 

 

       


 

Cechą charakterystyczną aparatu opadowego jest odparowywanie wody z cienkiej warstwy wrzącego soku, spływającego po wewnętrznych ściankach rurek komory grzejnej, ogrzewanych z zewnątrz parą returową lub pochodzącą z poprzedniego działu. Konstrukcja rozdzielacza zapewnia równomierny napływ soku na rurki grzejne oraz uniemożliwia jego zapychanie w trakcie kampanii.
 
 
Zalety wyparki opadowej w porównaniu do wyparki Roberta
  • Praca przy niższej, użytecznej różnicy temperatur ze względu na brak słupa hydrostatycznego soku.
  • Mniejsza pojemność sokowa , a tym samym krótszy, średni czas przebywania soku szczególnie w wyższych temperaturach i wynikające z tego mniejsze straty oraz przyrost zabarwienia.
  • Znacznie korzystniejsze warunki przenikania ciepła , głównie przy sokach o wyższym stężeniu.
  • Duża szybkość mieszaniny sokowo – parowej w rurkach sprzyja samooczyszczaniu rurek.
  • Dzięki wykorzystaniu długich rurek można budować aparaty o dużej powierzchni wymiany na niewielkiej powierzchni zabudowy.

 


 NT-AWO-3000

 NT-AWO-4000

 NT-AWO-5000

powierzchnia wymiany ciepła

3000 m2

4000 m2

5000 m2

średnica części grzejnej

3000 mm

3400 mm

3700 mm

 średnica dolnej komory sokowej

4200 mm

4600 mm

5400 mm

ilość rurek grzejnych

3084 szt.

4108 szt.

5016 szt.

długość rurek grzejnych

10 000 mm

10 000 mm

10 000 mm

wysokość całkowita aparatu

17 601 mm

18 148 mm

20 940  mm


 

Ponieważ aparaty wyparne są wykonywane na podstawie naszej dokumentacji istnieje możliwość dostosowania powierzchni grzejnej do konkretnych wymagań wynikających z projektu gospodarki cieplnej cukrowni.

 

    

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Czytaj więcej »